Zoekwoorden onderzoek: Ontdek wat jouw bezoekers echt Googelen

Leuk hoor, een Blog over optimalisatie voor zoekmachines”, zei laatst een klant tegen mij,”maar HOE doe ik een zoekwoorden-onderzoek”? Nou, dacht ik, dat is nu een top onderwerp voor een Blog. U vraagt, wij draaien. In dit blog leg ik je waar je Zoek-woordenonderzoek kan doen en HOE je dat doet. Dus pak je laptop erbij en GO!

De kracht van Google Suggesties:

Google zelf biedt al suggesties in de zoekresultaten, maar om een breder beeld te krijgen van wat mensen zoeken, gebruiken we Answer the Public. Deze tool geeft inzicht in de vragen, suggesties en gerelateerde zoekopdrachten die mensen hebben ingevoerd met betrekking tot jouw zoekwoord. Ontdek hoe je deze waardevolle informatie kunt gebruiken om jouw content strategie te versterken.

Zoekwoorden onderzoek: Ontdek wat jouw bezoekers echt Googelen
Zoekwoorden onderzoek: Ontdek wat jouw bezoekers echt Googelen

Hoe doe ik dit?

 1. Open een webbrowser en ga naar de Google-zoekpagina.
 2. Typ het zoekwoord of onderwerp waarop je je wilt richten in de zoekbalk.
 3. Terwijl je typt, zal Google automatisch suggesties weergeven op basis van populaire zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan je zoekwoord.
 4. Noteer deze suggesties en bekijk welke het meest relevant zijn voor jouw website of content.

Het gebruik van Google Adwords Zoekwoordplanner:

Voor een meer gedetailleerd zoekwoorden onderzoek kunnen we ook de Google Adwords Zoekwoordplanner inzetten. Deze tool geeft inzicht in zoekvolumes en laat zien welke zoektermen het meest relevant zijn voor jouw doelgroep. Leer hoe je de Google Adwords Zoekwoordplanner kunt combineren met de inzichten van Answer the Public voor een uitgebreide zoekwoordenstrategie.

Hoe doe ik dit?

 1. Log in op je Google Ads-account (of maak er een gratis aan als je er nog geen hebt).
 2. Ga naar de Google Ads Zoekwoordplanner (https://ads.google.com/intl/nl_nl/home/tools/keyword-planner/).
 3. Klik op ‘Ontdek nieuwe zoekwoorden’.
 4. Voer je zoekwoord(en) in en klik op ‘Zoeken’.
 5. Bekijk de zoekvolumes, concurrentie en andere relevante gegevens voor je zoekwoorden.
 6. Experimenteer met verschillende variaties en analyseer de resultaten om de meest relevante zoektermen voor jouw website te identificeren.

Vraag het jouw publiek met Answer the Public

Hoe doe ik dit?

 1. Ga naar de website van Answer the Public (www.answerthepublic.com).
 2. Voer je zoekwoord of onderwerp in de zoekbalk in en druk op Enter.
 3. Answer the Public zal een visuele weergave tonen van vragen, suggesties en gerelateerde zoekopdrachten die mensen hebben ingevoerd met betrekking tot jouw zoekwoord.
 4. Bekijk de resultaten en analyseer welke zoekopdrachten relevant zijn voor jouw doelgroep en content.
 5. Gebruik deze inzichten om je zoekwoorden strategie verder te ontwikkelen.

Analyseer je huidige zoektermen:

Een cruciale stap in het zoekwoorden onderzoek is het begrijpen van op welke zoektermen jouw website al wordt gevonden. Leer hoe je deze gegevens kunt analyseren met behulp van tools zoals Google Analytics en Google Search Console, en gebruik deze inzichten om je SEO strategie te verfijnen.

Hoe doe ik dit?

 1. Ga naar Google Analytics (https://analytics.google.com/) en log in op je account.
 2. Selecteer je website en ga naar het rapport ‘Acquisitie’ > ‘Zoekopdrachten’.
 3. Bekijk welke zoektermen momenteel verkeer naar je website genereren.
 4. Gebruik Google Search Console (https://search.google.com/search-console) om meer inzicht te krijgen in de prestaties van je website in de zoekresultaten en de zoekopdrachten waarvoor je wordt weergegeven.
 5. Analyseer deze gegevens om te begrijpen welke zoektermen relevant zijn voor jouw doelgroep en content.

Het kiezen van de juiste zoektermen:

Niet alle zoektermen zijn gelijk geschapen. Ontdek waarom het belangrijk is om te mikken op meer specifieke, long-tail zoektermen in plaats van te algemene termen. Leer hoe je de perfecte balans vindt tussen zoekvolume en concurrentie voor optimale resultaten.

Hoe doe ik dit?

 1. Selecteer zoektermen die een goede balans bieden tussen zoekvolume en concurrentie.
 2. Richt je op meer specifieke, long-tail zoektermen om de kans op een betere positie in de zoekresultaten te vergroten.
 3. Gebruik de inzichten uit je eerdere analyses om de meest relevante zoektermen voor jouw website te identificeren en te selecteren.

Begrijp je concurrentie:

Een grondige analyse van je concurrentie is essentieel voor een effectieve zoekwoorden strategie. Leer hoe je kunt achterhalen wie jouw grootste concurrenten zijn en welke tactieken zij gebruiken om bovenaan te staan in de zoekresultaten. Gebruik deze inzichten om je eigen strategie te versterken en je concurrenten voor te blijven.

Hoe doe ik dit?

 1. Voer een zoekopdracht uit op Google met je gekozen zoektermen.
 2. Bekijk de websites die bovenaan staan in de zoekresultaten en analyseer hun content, SEO-strategieën en backlinkprofielen.
 3. Gebruik tools zoals SEMrush (https://www.semrush.com/) of Ahrefs (https://ahrefs.com/) om diepgaandere concurrentieanalyses uit te voeren.
 4. Analyseer de concurrentie om te begrijpen wat goed werkt in jouw branche en om ideeën op te doen voor het verbeteren van je eigen content en SEO-strategieën.

Dus: Het vinden van de juiste zoektermen is een cruciale stap in het optimaliseren van je website voor zoekmachines. Met tools zoals Answer the Public, Google Adwords Zoekwoordplanner en SEMrush kun je meer verkeer naar je website trekken en je online zichtbaarheid vergroten. Gebruik de inzichten uit dit artikel om jouw zoekwoorden onderzoek naar een hoger niveau te tillen en te profiteren van het volledige potentieel van zoekmachine optimalisatie.

Zichtbaarheid Vergroten: Stappenplan voor Betere Rankings
#1690
Vorig bericht
Zichtbaarheid Vergroten: Stappenplan voor Betere Rankings
Volgend bericht
#1690

Vond je dit nu een leuk artikel en wil je er meer over weten?

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ja, wat leuk dat je hier bent!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste tips en tricks op het gebied van websiteontwikkeling? Abonneer je dan nu op mijn nieuwsbrief vol met nuttige informatie en praktisch advies!

Vorig bericht
Zichtbaarheid Vergroten: Stappenplan voor Betere Rankings
Volgend bericht
#1690

Wat jij je misschien ook afvraagt: