Hoeveel kost het om een website te laten bouwen?

Als ik aan mensen vertel dat ik webdesigner ben, krijg ik vaak de vraag wat een website kost. Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Ik weet namelijk niet of het een “one-page-pagina” betreft, of juist een meerdere pagina’s, of het een puur informatieve website is, of een webshop, om maar een aantal dingen te noemen.
Daarnaast is het de vraag of ik alles moet designen, bouwen en vervolgens ook moet onderhouden. Of is er al een ontwerp, een huisstijl, een logo?

Maar laten we bij het begin beginnen:

Wanneer kan jij zelf een website bouwen?

Bij een beginnend bedrijf wil je alle uitgaven zo beperkt mogelijk houden. Dus de uitgaven aan een website is voor veel startups iets wat zelf wordt gedaan. Ik krijg vaak e-mails van mensen die, om die kosten te beperken, dus maar zelf aan de slag zijn gegaan. Soms volstaat dit, in de beginfase zeker. Hierdoor houd je de uitgaven laag, maar heb je toch een online visitekaartje. Maar, als mensen merken hoeveel tijd er in gaat zitten, willen ze vaak toch hulp. Want wat vaak onderschat wordt, is:

  • Het designen, dus een samenhangend geheel vormen
  • De vindbaarheid bewerkstelligen (SEO)
  • De tijd om het te onderhouden
  • Het uitzoekwerk van hoe de website eruit komt te zien zoals jij dat wilt (css, html, etc.).

Het is dus een keuze: nee, als je het niet wilt, hoef je geen website te laten maken. Maar het levert zeker een professionelere look en online vindbaarheid op, professioneel advies, zonder dat het een hoop frustratie en tijd kost.

De prijs van een website?

Bedenk goed dat: hoe omvangrijker, conversiegerichter en uitgebreider de website, hoe duurder deze is.

Zo kun je een simpele website al laten bouwen vanaf zo’n €500,-, de grote complexere websites kosten al snel zo’n €10.000,- tot wel €100.000,-, zoals websites van de overheid of grote bedrijven als de ns. Als je zelf er een zou bouwen, kost je dat zo’n €100,- (met hosting, professioneel template, etc).

Maar als ik een website laat bouwen?

Er komen verschillende dingen kijken bij de kosten van een website. Denk hierbij aan:

  • Het aantal uren dat gaat zitten in het designen en bouwen van de website
  • De hosting en domeinnaam.
  • Zoekmachine optimalisatie (SEO)
  • Eventueel thema e.d.
  • Onderhoud

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat een mooie website niet perse een betere website is. Een website kan aan “de voorkant” er nog zo prachtig uit zien, als er geen aandacht is besteed aan de “achterkant”, zoals zoekmachine optimalisatie, zullen veel minder mensen deze (mooie) website vinden. Dat is zonde, toch?

Kortom: op de vraag: “Wat kost een website?” is geen eenduidig antwoord te geven. Het ligt helemaal aan wat jij wilt, hoeveel kennis en tijd jij hebt en wat jouw budget is. Je kan er een zelf bouwen, wat in een aantal situaties al volstaat, zeker als je de tijd en kennis in huis hebt. Maar wil je een professionele website, maar heb je niet de kennis, tijd en wil je klanten werven via jouw website, dan kan je al voor een paar honderd euro een goede website laten bouwen.

Wil jij een vrijblijvend een offerte aanvragen? Dat kan hier! Ook kan je een afspraak plannen waarin ik alle mogelijkheden met je bespreek.

Volgend bericht
Wie? Welke? Waarom? Hoe kies ik een goede webhost?

Enthousiast? Bekijk mijn pakketten hier, of neem contact met me op.

Wat jij je misschien ook afvraagt:

termen bij webdesign