Wie? Welke? Waarom? Hoe kies ik een goede webhost?

Jij bent er uit. Je wilt een website en hebt al een domeinnaam gekozen. Maar nu moet je kiezen waar jij jouw website onder brengt, je moet een webhost kiezen. Maar er zijn er zoveel. En er zijn zulke grote verschillen in kosten. Maar hoe weet jij nou welke webhost bij jou past?

Wat mij is gebeurd.

Situatie: toen ik mijn eerste website opzette, na mijn opleiding tot webdesigner, koos ik voor een grote webhost, die goedkoop was. Ik kocht daar mijn domeinnaam, een webhostpakket en ik kreeg mijn inlogcodes. “So far, so good”. Maar toen ik inlogde, begreep ik niet waar ik moest beginnen. Het hoofdmenu was voor mij onduidelijk en ik begreep niet waar ik, bijvoorbeeld, mijn database kon vinden. Toen ik vervolgens mijn vragen stelde aan de helpdesk, kreeg ik pas dagen later een reactie via de mail. Ook kreeg ik geen gegevens die ik nodig had en moest ik extra betalen voor een SSL-certificaat. Snel stapte ik over op een andere provider. Ook een grote, maar waar je snel reactie kreeg bij vragen en waar het menu al een stuk eenvoudiger was.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een hostings-pakket kunnen uiteen lopen van €1,- per jaar, tot tientallen per maand. Het ligt er natuurlijk allereerst aan wat jij wilt. Een webshop vraagt iets heel anders, dan een blog-site. Maar over het algemeen geld: goedkoop is duurkoop. Dat wil zeggen: een webhost die voor een euro per jaar jouw website wil hosten, kan geen goede service bieden. Ook worden dan vaak geen php, mysql en ftp-gegevens verstrekt en ondersteund, terwijl dit wel wenselijk is. De helpdesk is vaak (niet altijd) slecht bereikbaar of de webhost zet advertenties op jouw website.
Een goede hostingspakket voor een simpele blog-site kost tussen de €6,- en €15,- euro. Als je het volgende lijstje er bij houd, kan er weinig mis gaan.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een webhosting-pakket?

Minimaal twee databases.

Een goed bereikbare helpdesk die snel en adequaat je kan helpen.

Email-pakket, zodat jouw email aansluit bij jouw domeinnaam.

Minimaal 1 GB data.

Kies voor (als het kan) een 1-klik-installatie van WordPress.

Met ftp-gegevens, zodat je o.a. Makkelijk bestanden van jouw computer naar jou website kan uploaden.

Mysql database en de laatste versie van php

Wie is de beste?

Ik zelf heb met verschillende hostingproviders ervaring. Siteground is een fijn hostingbedrijf, waar je veel krijgt voor een eerlijke prijs. Ik vond het niet altijd handig om contact met ze op te nemen en ook de site was even wennen. Maar over het algemeen een fijn hostingbedrijf.
Zelf zat ik lang bij hostnet.nl. Makkelijk te bereiken via chat, altijd aardig en op youtube kan je veel filmpjes vinden die speciaal voor hostnet-klanten gemaakt zijn, super handig.
Zelf ben ik over gestapt op sitiweb. Deze mensen hebben mij, toen ik nog geen klant, gratis geholpen met een gecompliceerd probleem op een site en ik ben dat nu super tevreden. En dat het datacentrum bewust wordt omgegaan met de energie (hergebruik warmte, de stroomvoorziening wordt groen ingekocht) vind ik mooi meegenomen!

Conclusie

Er zijn zo veel verschillende hostingproviders waardoor je snel niet meer weet welke goed zijn. De kosten kunnen erg uiteen lopen en voor een leek is het lang niet duidelijk waarom de ene duurder is dan de ander. Door bovenstaande lijstje bij de hand te nemen, weet je een beetje hoe je moet gaan zoeken en wat je kan en mag verwachten.

Een goed begin is het halve werk
Hoeveel kost het om een website te laten bouwen?
Vorig bericht
Een goed begin is het halve werk
Volgend bericht
Hoeveel kost het om een website te laten bouwen?

Vond je dit nu een leuk artikel en wil je er meer over weten?

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ja, wat leuk dat je hier bent!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste tips en tricks op het gebied van websiteontwikkeling? Abonneer je dan nu op mijn nieuwsbrief vol met nuttige informatie en praktisch advies!

Vorig bericht
Een goed begin is het halve werk
Volgend bericht
Hoeveel kost het om een website te laten bouwen?

Wat jij je misschien ook afvraagt: