Maak je website gebruiksvriendelijker

Het internet is de plek om jezelf te laten zien, je boodschap te verspreiden en dingen te verkopen. Jouw website is jouw digitale visitekaartje, en je wilt dat het gemakkelijk te gebruiken is, zelfs als je niet technisch bent aangelegd. Dus, hoe maak je jouw site vriendelijker voor mensen die gewoon willen surfen zonder problemen?
Dat is waar ‘gebruiksvriendelijkheidstest’ van pas komen. In dit artikel leggen we uit hoe je snel een live test kunt uitvoeren op je website, zelfs als je geen ervaring hebt met websites of technologie.

Waarom is gebruiksvriendelijkheid belangrijk?

Laten we eerst begrijpen waarom dit belangrijk is. Gebruiksvriendelijk draait om hoe eenvoudig jouw website is voor bezoekers om te gebruiken. Het beïnvloedt hoe lang mensen blijven, of ze dingen kopen, contact opnemen  en of ze terugkomen.

Maak je website nog gebruiksvriendelijker

Wat is een gebruiksvriendelijkheidstest?

Een gebruiksvriendelijkheidstest is als een ‘proefrit’ voor jouw website. Het betekent dat echte mensen de site bezoeken en jij kijkt hoe gemakkelijk of moeilijk het voor hen is om dingen te vinden en te doen. Je wilt begrijpen of jouw website een beetje als een doolhof is of juist als een open weg.

Hoe doe je een snelle test?

1. Denk aan jouw bezoekers: bedenk wie meestal jouw website bezoekt. Zijn het potentiële klanten, fans, lezers of iemand anders? Wie wil je op jouw site? Wie is jouw ideale klant en wat wil jouw ideale klant? 
2. Maak een lijst van taken: bedenk welke simpele dingen je wilt dat de bezoekers doen op jouw site. Misschien is het iets vinden, je contactinformatie krijgen, of iets kopen.
3. Vind vrienden of familie: vraag vrienden, familie of zelfs collega’s om te helpen. Ze moeten niet te veel weten van jouw site, zodat ze het kunnen testen zoals echte gebruikers.
4. Live test sessie: nodig je testers uit om jouw website te bezoeken en de taken te proberen terwijl je meekijkt. Vraag ze om hardop te zeggen wat ze denken en merken als ze dingen proberen.
5. Bekijk de resultaten: na de test, kijk naar wat de testers hebben gezegd en gedaan. Noteer problemen die ze tegenkwamen.
6. Verbeteringen aanbrengen: gebruik de feedback om je website vriendelijker te maken. Dit kan betekenen dat je dingen verandert, zoals hoe de pagina’s eruitzien, hoe gemakkelijk het is om rond te klikken, en meer.
7. Opnieuw testen: nadat je wat aanpassingen hebt gedaan, doe je de test opnieuw om te zien of het beter is geworden.

Een gebruiksvriendelijkheidstest kan geweldige voordelen opleveren voor je website, zelfs als je geen technische kennis hebt. Hier is waarom het de moeite waard is:

  • Betere ervaring: door te begrijpen wat gebruikers nodig hebben, kun je de ervaring op je website verbeteren.
  • Meer conversies: een gebruiksvriendelijke website leidt vaak tot meer conversies, wat betekent dat bezoekers klanten worden.
  • Terugkerende bezoekers: tevreden bezoekers komen vaker terug naar je site.
  • Een betere reputatie: een positieve gebruikerservaring kan je reputatie verbeteren.
  • Tevreden klanten: een website die gemakkelijk te gebruiken is, maakt klanten blij omdat ze hun doelen sneller kunnen bereiken.

In een notendop

Een gebruiksvriendelijkheidstest is een geweldige manier om de gebruiksvriendelijkheid van je website te controleren en te verbeteren. Je hebt geen technische vaardigheden nodig, gewoon een paar vrienden en open staan voor feedback. Verbeter de gebruikerservaring en zie je website groeien!

Boost jouw website in google: 5 eenvoudige tips voor betere zichtbaarheid
Ontdek mijn favoriete tools en software
Vorig bericht
Boost jouw website in google: 5 eenvoudige tips voor betere zichtbaarheid
Volgend bericht
Ontdek mijn favoriete tools en software

Vond je dit nu een leuk artikel en wil je er meer over weten?

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ja, wat leuk dat je hier bent!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste tips en tricks op het gebied van websiteontwikkeling? Abonneer je dan nu op mijn nieuwsbrief vol met nuttige informatie en praktisch advies!

Vorig bericht
Boost jouw website in google: 5 eenvoudige tips voor betere zichtbaarheid
Volgend bericht
Ontdek mijn favoriete tools en software

Wat jij je misschien ook afvraagt: