Meesterlijk bouwen: website succes van fundering tot tuin!

Ik moet eerlijk zijn. Ik heb dit voorbeeld een keer bij een collega gezien (ik weet niet meer wie) en ik vind het zó treffend, dat ik hem graag jat….. Of liever gezegd: overneem.
Als ik met (potentiële) klanten het heb over hun nieuwe website, komen er al snel termen voorbij, waarbij menig persoon mij glazig aankijkt. Domeinnaam/url, hosting, thema, plugins, SEO, allemaal termen die vaak wel iets zeggen, maar als je er niet mee werkt al snel de weg kwijt bent. Daarom hier een duidelijke uitleg om het voor eens en altijd te begrijpen (hoop ik;))
Het bouwen van een website is vergelijkbaar met het creëren van een huis. Elk element, van de fundering tot het dak, draagt bij aan de structuur, het succes en de aantrekkingskracht van het huis. Laten we de parallellen trekken tussen een fysiek huis en jouw website.

1. De fundering: een goed doordachte website-structuur

In de bouw begint alles met een stevige fundering. Zo ook met je website. Een solide website-structuur zorgt voor een gebruiksvriendelijke ervaring.

Een website is als een huis

Denk aan overzichtelijke navigatie, heldere menu’s en een logische indeling. Dit is de basis waarop de rest van de website op staat. Ik maak bijvoorbeeld een Excel-sheet, waarin ik de structuur opzet. Alle pagina’s, inclusief url, zoekwoorden en titels.

2. Het adres: domeinnaam en hosting

Elk huis heeft een uniek adres en jouw website krijgt dit ook. Kies een pakkende domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is. Wat ook altijd goed werkt is een domeinnaam waarin al staat wát je doet. Bij mijn domeinnaam is het al duidelijk, maar is wel best lang. Je kan ook kiezen voor een kortere zoals Esther heeft gedaan met De Massagecoach. Dit is precies wat ze doet. Super helder en makkelijk te onthouden.
De hosting fungeert als het perceel waarop jouw website staat. Zorg voor betrouwbare hosting om ervoor te zorgen dat je website altijd bereikbaar is. In dit blog leg ik je verder uit waar je aan moet denken bij het kiezen van een Hosting.

3. De muren: design en lay-out

De muren van een huis zorgen voor de sfeer en uitstraling. In webdesign komt dit overeen met het visuele deel van je website. Een aantrekkelijk design en een goed doordachte lay-out trekken de aandacht van bezoekers. Denk aan kleurenschema’s, afbeeldingen en de plaatsing van elementen.

4. Het dak: beveiliging en backups

Het dak beschermt een huis tegen weersinvloeden, en jouw dak is de beveiliging van je website. Zorg voor betrouwbare hosting om de snelheid te waarborgen. Door een beveiligings-plugin als Wordfence of Sucuri Security te installeren, een goede gebruiksnamen en een moeilijk password, zorg je dat het moeilijker wordt (Let op, het is nooit onmogelijk) om in jouw website in te breken.

5. Onderhoud: regelmatige inspecties

Een huis heeft onderhoud nodig, en jouw website ook. Blijf regelmatig je website inspecteren, los eventuele problemen op en voeg nieuwe content toe en voer regelmatig (lees iedere 2 á 3 weken) een update uit. Dit houdt jouw website goed onderhouden en goed-lopend.

6. De tuin: content en SEO

Denk aan de tuin als de content van je website. Voeg regelmatig nieuwe bloemen toe in de vorm van blogs en afbeeldingen. Maak je website aantrekkelijk voor zoekmachines door relevante keywords in je content te verwerken.

Kortom, denk je aan jouw website, begint het je te duizelen? Denk aan dat mooie huis waarvan jij wilt dat mensen jou in kunnen vinden. Nu hoef je nooit meer glazig te kijken als je met mensen over jouw website praat. Geen dank;)

Ontdek mijn favoriete tools en software
Waarom moet je je website updaten?
Vorig bericht
Ontdek mijn favoriete tools en software
Volgend bericht
Waarom moet je je website updaten?

Vond je dit nu een leuk artikel en wil je er meer over weten?

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ik wil eindelijk een website waar ik wél trots op kan zijn

Of wil je even met mij sparren of een websitescan plannen? Laat het mij gerust weten en wie weet spreken we elkaar snel!

Ja, wat leuk dat je hier bent!

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste tips en tricks op het gebied van websiteontwikkeling? Abonneer je dan nu op mijn nieuwsbrief vol met nuttige informatie en praktisch advies!

Vorig bericht
Ontdek mijn favoriete tools en software
Volgend bericht
Waarom moet je je website updaten?

Wat jij je misschien ook afvraagt: